הסבת קומת משרדים לטובת הקמת חדר אוכל עבור חברת פייסבוק ישראל

הסבת קומת משרדים לחדר אוכל במגדל היוקרתי הכי גבוה בישראל, היווה אתגר הנדסי.  שינוי הייעוד הצריך שינוי עומס אשר בוצע בדרך יצירתית שאפשרה לבעלי המקצוע להתגבר על אתגרים באמצעות סיבי פחמן (CFRP), אשר בניגוד לקורות פלדה הם קלי משקל, מהירים ליישום, אינם תופסים נפח מהחלל והביצוע מאוד נקי ואסתטי

 

חברת פייסבוק ישראל מתרחבת. משרדי ההנהלה, על שלל מחלקותיה, חולשת על פני מספר קומות בבניין עזריאלי שרונה בתל אביב, המגדל הגבוה ביותר בישראל, המתנשא לגובה 238.5 מטרים. הסבת הקומה השלושים ושבע מקומת משרדים לטובת הקמת חדר אוכל עם מטבח מבשל היווה אתגר לא קטן, שכן שינויי הייעוד הצריך שינוי עומס מקורי לעומס חדש. חברת "בנין הארץ", המתמחה בחיזוק באמצעות סיבי פחמן (CFRP), נבחרה לחיזוק תקרת המבנה.

חברת פייסבוק ישראל חפצה להפוך את הקומה השלושים ושבע בבניין עזריאלי שרונה, לחדר אוכל. מכיוון שהבניין תוכנן למשקלים המתאימים למשרדים,  נדרש לבצע חיזוק תקרת הקומה עבור הפיכת ייעודו לחדר אוכל. ע"פ תקן, קיימת חובה לחזק את התקרה לעומס שימושי של 500 קילו למטר רבוע (לעומת 250 במקור).

אתגר- חדר אוכל עם  מטבח מבשל בקומה גבוהה 

"לקח ששה חודשי עבודה ממתן קבלת התוכניות מהאדריכל והאישור לביצוע ועד לסיומו של כל פרויקט המשרדים, עבודה שכללה פיקוח על הרבה קבלני משנה", מספר דביר אוחיון, מנהל אזור ומנהל הפרויקט בא.וייס בניה ופיקוח בע"מ, החברה הקבלנית האחראית על ביצוע כלל פרויקט משרדי פייסבוק ישראל. אחד הנושאים הבעייתיים, לדבריו, היה מטבח מבשל בקומה לא סטנדרטית, קומה שלושים ושבע. נהוג לבנות מטבחים מבשלים בקומות קרקע בגלל המשקל הכולל את השינוע של מתקנים ומכשירים, ניקוזים, מים למטבח והמתחשב בעומס השימושי שהינו גבוה יותר מאשר בחללי משרדים. הרצפה גבוהה יותר עם ניקוז ואינסטלציה, מוצרי המטבח כבדים, מיקסרים ששוקלים מאות קילוגרמים, תנורים, חדרי אפיה ועוד; חדר אוכל עם מטבח מבשל.

הם אבחנו את הבעיה של המשקלים והפעולה ראשונה הייתה פניה למשרד המהנדסים- ישראל דויד מהנדסים, לתכנון מחדש של רצפת קומה שלושים ושבע שהיא התקרה של קומה שלושים ושש. ללא התייחסות של יועץ הנדסי הבניין עלול היה לקרוס.

הוצגו מספר חלופות לחיזוק רצפה/תקרה לחברת הפיקוח מטעם פייסבוק ישראל על הבנייה, החברה האחראית על פיקוח ובקרה תקציבית, לוחות זמנים וביצוע. אחת מהן הייתה קורות מתכת גדולות, חלופה שלא נבחרה מסיבות רבות ולאחר דיונים רבים, נבחרו לחיזוק התקרה ולא משיקול כלכלי, יריעות סיבי פחמן (CFRP) . כיוון שמדובר על אלמנט קונסטרוקטיבי והביצוע דורש מיומנות גבוהה, דיוק ובקרה תהליכית, קיימת חשיבות גדולה בבחירת קבלן מבצע, מומחה עם ניסיון רב ביישום השיטה. לשם כך נבחרה חברת "בנין הארץ".

 

סיבי פחמן (לא רק בשיעורי כימיה…) הפיתרון המושלם

בניין עזריאלי שרונה כבר היה בשלבי עבודות גמר כשהוחלט להסב את הקומה השלושים ושבע, אי לכך להעלות לקומה בגובה זה קורות פלדה הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית. דביר מדגיש כי לא ניתן היה להשתמש במעלית רגילה בגלל משקל הקורות והאמצעי היחיד לעלות אותם היה באמצעות מעלית משא שגודלה לא התאים לגודל הקורות. חומר הגלם סיבי פחמן הנו חומר קל משקל, המגיע בגלילים וניתן לעלותו במעלית. בנוסף, חיזוק באמצעות סיבי פחמן הוא פתרון שאינו מצריך שימוש בכלים כבדים ולכן ניתן היה לבצע את החיזוק במקרה הזה רק באמצעות סיבי פחמן . עבודת החיזוק באמצעות CFRP מבוצעת ללא ציוד כבד, הוא ניתן לביצוע על פני צורות גיאומטריות מורכבות ואינו מגדיל את משקל המבנה.

"העבודה של התקנת פסים של חומרים מורכבים מהירה מאוד אורכת כחצי יום עד כשלושת רבעי יום מרגע שמתחילים עד שמסיימים מקטע מסוים. בעבודות פלדה ההיערכות המקדימה דורשת הרבה מאוד זמן ולכן אנחנו כקבלנים ומפקחים מוצאים יתרונות רבים לשימוש בשיטה בקשת גדולה של מקרים", מסביר דביר שמאוד גאה בתוצאה כמו בילד שנולד.

שרון אלבז, ראש תחום חיזוק מבנים ב'בנין הארץ' מדגיש כי היישום באמצעות סיבי פחמן מהיר מאוד ועבור היזם והקבלן לעיתים שיקול החיסכון בזמן גובר על שיקול העלות הכספית. בנוסף, קיימים מקרים בהם לא ניתן אחרת בדומה לתרחיש פרויקט פייסבוק. לשיטה יתרונות רבים, רואים את קצב הגידול בשימוש בה ואת הרצון של מהנדסים להעמיק וללמוד כיצד מתכננים בה.

"השימושים לסיבי פחמן הם רבים", מסביר שרון, "הגדלת תסבולת של רכיב מתוך שינוי ייעוד כפי שהתקיים בפייסבוק, שימוש כאשר יש כשל כתוצאה מבליית הזמן או כשל במבנה מפגיעה לא מכוונת, כשיש טעות בתכנון או בביצוע, עבור חיזוק לעומסי רעידות אדמה."

שרון אף מדגיש כי השיטה פותחת אפשרויות חדשות לאדריכלים ותורמת לאסתטיות; היא תורמת לשמירה על החלל ומעניקה יכולת לבצע שינויים גם במקומות שנראים כבלתי אפשריים. ניתן אף לצבוע אותם", הוא מסביר, "הצבע שנבחר במשרדי פייסבוק הוא לבן וכלל לא רואים את היריעות".

"שיתוף הפעולה עם 'בנין הארץ' היה מעולה", מסכם דביר, "הם מקצוענים ונכונים למשימה.  השימוש בשיטה אמנם לא זול אך מעבר לצד הכספי הוא מושלם. החומר דק וקל מאוד, לא תופס או "גונב" מהחלל שנשאר בגודלו המקורי. עוביו מספר מילימטרים לעומת קורות פלדה התופסות חלק נכבד מנפח החלל ובכך שומרים על הקיים ולא פוגעים בפונקציונאליות ובאסתטיות המבנה."

 

התמודדות עם בעיות סבוכות

'בנין הארץ' הינה חברה קבלנית המתמחה בביצוע עבודות הנדסיות מיוחדות ובעלת יכולות ניתוח הנדסי, תכנון, גמישות ויצירתיות המקנות לה יכולת התמודדות עם בעיות סבוכות והצעת פתרונות מיוחדים המותאמים לבעיות הייחודיות של כל פרויקט. בנין הארץ מתמחה בחיזוק באמצעות סיבי פחמן (CFRP), מוצר המציע פתרון בעל יתרונות רבים לאדריכלים, מהנדסים, קבלנים ומפקחים.

 

קרדיטים

דביר אוחיון, מנהל אזור חברת א.ווייסבניה ופיקוח בע"מ.
שרון אלבז, ראש תחום חיזוק מבנים ב'בנין הארץ'.
צילומים: בנין הארץ, א. וייס בניה ופיקוח בע"מ

אהבתם? שתפו!

על מה עוד תרצה לקרוא?